Kokosowe produkty w mojej kuchni

autor dnia

Kocham kokosa. Za co? Za wszystko 😀 Za to, że jest pyszny, zdrowy, pożywny, dozwolony na większości diet, w tym AIP, a wręcz często zalecany ze względu na właściwości prozdrowotne. Wytwarzane z niego produkty są świetnymi zamiennikami mleka i jego przetworów.

Kocham go nie tylko za delikatny smak i zapach, ale przede wszystkim za uniwersalność i wielopostaciowość w jednym! Czy jakiś inny pokarm może nam dać więcej z siebie? Kokos nadaje się i do jedzenia na surowo, do obróbki termicznej w kuchni, i do robienia domowych kosmetyków. Korzystam z niego tak często, jak kiedyś z chleba.

Oto on, kulinarny król, orzech kokosowy 🙂

orzech kokosowy trzymany w ręceW ogóle nie jest orzechem a owocem… Świeży smakuje pysznie, ale trochę trzeba się namęczyć, żeby otworzyć świeży orzech. Mnie się zdarzało rozbijać go tłuczkiem do mięsa w kuchni, a mojemu ojcu młotkiem po włożeniu ofiary do imadła 😀 Niestety często orzechy są już spleśniałe w środku i nie umiem rozpoznać, który jest dobry przed rozłupaniem. Rozwiązaniem może być kupienie już przepołowionego kokosa, albo kokosa pozbawionego łupiny z rurką do przebicia miąższu i wypicia zawartości 🙂

Olej kokosowy

olej kokosowy w szklanym słoiku

Bezpieczny tłuszcz do obróbki termicznej, dobry do domowych kosmetyków i smaczny dodatek do jedzenia 🙂 Przeważnie kupuję ekologiczny, tłoczony na zimno, ale ponieważ zużywam go masowo (mam subskrypcję na Amazonie i prawie co miesiąc przychodzi taki litrowy słoik).

Masło kokosowe

masło kokosowe w słoiku

Czasem zwane też kremem, piure czy manną. Bardziej w sensie masła orzechowego niż mlecznego. Do wyjadania łyżeczką ze słoika, jako dodatek do deserów owocowych, a ze względu na cenę najsensowniej do zrobienia w domu. Wystarczy w młynku do kawy zmielić wiórki na krem. Mielimy, potrząsając młynkiem i mamy masło. Mniam! Czasem można kupić też produkt o nazwie creamed coconut. Nie jest zbyt fotogeniczny, więc tu podaję linka. W kartoniku znajduje się plastikowy worek z blokiem zawierającym masło / krem i ewentualnie trochę oleju, jeśli produkt się rozwarstwi. Jak podaje na opakowaniu producent, można z niego zrobić mleko kokosowe rozpuszczając w wodzie. Jest ok, ale wolę konsystencję mleka z puszki. Można po prostu wyjadać po kawałku albo użyć np. do zup.

Dżem kokosowy

dżem kokosowy w słoiczku

Nie jest to wcale żaden nowomodny, dietetyczny produkt, ale znany w niektórych kuchniach od tysiącleci! W dodatku pozyskiwany w sposób, który mnie się wydaje bardzo urokliwy… Osoby na autoimmunologicznym paleo nie muszą się obawiać dodatków i mogą tak ja kupić dżem zrobiony tylko z kokosa! Jest bardzo słodki, karmelowy w smaku. W słoiku w stanie stałym, nawet dość twardy, ale daje się delikatnie rozprowadzić np. na naleśnikach i lekko się wtedy roztapia.

Krem kokosowy lub śmietanka

śmietanka kokosowa zebrana na schłodzonej puszce mleka kokosowego

Tak nazywana jest górna warstwa w stanie stałym po otwarciu puszki mleka. Z zamrożonej można zrobić lody kokosowe. Można też kupić gotowy produkt. Poniższy zawiera prawie 80% kokosa, wodę i… kilka dodatków zagęszczających pochodzenia naturalnego. Dla mnie na tyle kokosowy w smaku, że nie wymaga słodzenia. Krem jest bardzo gęsty, doskonale nadaje się do ciast, ale dodany do kawy opadnie na dno.

puszka ze śmietanką kokosową

Chipsy kokosowe

Polecam, zwłaszcza w chłodne dni, lekko podprażyć na patelni czy w piekarniku i jeść na ciepło! Można też dorzucić rodzynki 😉

opakowanie chipsów kokosowych

Wiórki kokosowe

wiórki kokosowe na talerzu

Chyba najlepiej wszystkim znany kokosowy produkt. Ze zmielonych sami zrobimy mąkę czy masło.

Mąka kokosowa

Mąka nr 1 w wypiekach paleo AIP.

Cukier kokosowy

O delikatnym smaku, może nieco bardziej karmelowym niż zwykły cukier. Mój ma złoty kolor i wygląda jak trzcinowy.

cukier kokosowy w miseczceMleko kokosowe

Mój ulubiony dodatek do kawy, kakao, domowej czekolady, koktajli, smoothie albo ciast. A z wierzchniej mocno schłodzonej warstwy można zrobić śmietankę.

pudełko pełne puszek mleka kokosowego

Woda kokosowa

opakowanie wody kokosowej

Wydajniejszy zamiennik mleka kokosowego do robienia smoothies.

Jogurt kokosowy

otwarte opakowanie jogurtu kokosowego

Nie jest jeszcze zbyt popularny, a przez to nie jest łatwo go kupić (można w niektórych supermarketach on-line np. w Waitrose w UK albo w większych i lepiej zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością) i jest dość drogi. Mnie bardzo smakuje. Jest gęsty, może delikatnie kwaskowaty i pyszny.

Niestety brakuje mi jeszcze w tym zestawieniu kefiru. Dodam, jak tylko gdzieś znajdę!

You may also like