Doskonały dip z nerkowców

autor dnia

Brakuje Wam prostego sosu jogurtowego na paleo? Czym zastąpić jogurt przyprawiony czosnkiem, solą, pieprzem i kurkumą, kiedy jemy paleo burgery, bekon, chipsy albo frytki? Nawet guacamole i winegret mogą się z czasem znudzić! Oto przepis na prosty i przepyszny dip z nerkowców, który rozwiąże te problemy 🙂

Zdumiewająco dobry zamiennik, co ja mówię, jak to często z paleo jedzeniem bywa, „zamiennik” bije tradycyjny pierwowzór na głowę! Jedyny minus to może cena nerkowców, dużo wyższa niż jogurtu.

nerkowce na talerzuSkładniki dipu z nerkowców

  • 1 szklanka namoczonych nerkowców
  • 1 szklanka wody (lub mniej)
  • 1 średnia cytryna (sok)
  • 1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki soli (u mnie morska)

Sposób przygotowania

Nerkowce moczymy w wodzie najlepiej przez kilka godzin. Odlewamy wodę, przesypujemy nerkowce do blendera, dolewamy wodę (najlepiej stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji), dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładko. Sos będzie przypominał jogurtowy sos czosnkowy: konsystencją, wyglądem i smakiem. Mój na zdjęciu jest delikatnie ciemniejszy, ale tylko dlatego, że trochę za długo moczyłam nerkowce w wodzie.

You may also like