Prosty przepis na pyszny napój w wersji paleo. Smaczny i rozgrzewający, idealny na chłodniejsze dnie. W wersji AIP można spróbować zamienić kakao na karob. Do zrobienia w parę minut i z paru składników. Potrzebny będzie tylko blender i jakiś garnuszek. Zapraszam do lektury, wypróbowania przepisu i eksperymentowania z dodatkami 🙂
Przepis na paleo kakao
Składniki na 2 porcje
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 6 średniej wielkości suszonych daktyli
- 3 czubate łyżeczki kakao
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- jeśli mam więcej czasu, pozbawione pestek i pokrojone daktyle namaczam w mleku, a jeśli kakao robię spontanicznie, daktyle rozgotowuję w mleku
- dodaję kakao i przyprawy i zagotowuję krótko całość, dobrze mieszając
- przelewam do szklanek i podaję po lekkim ostudzeniu
Na górę można położyć trochę śmietanki kokosowej, na którą przepis znajdziecie tutaj. Kakao podawać można np. z jakąś paleo „owsianką”. U mnie to przeważnie rozdrobniony widelcem banan na ciepło, polany mlekiem kokosowym i posypany cynamonem 🙂
Aktualizacja 05.2017
Ostatnio odkryłam fajne i wygodne połączenie (np. do zrobienia w pracy): sypię łyżeczkę kakao i łyżeczkę cykorii, zalewam wrzątkiem, czasem dosładzam miodem albo cukrem kokosowym i mam szybki, smaczny, gorący napój!