Kawa z mniszka lekarskiego z dodatkami

autor dnia

Już myślałam, że sporo wiem o kawie i zamiennikach, a tu taka niespodzianka 😉 Przypadkiem odkryłam nowy zamiennik. Robiłam zakupy w pobliskim ekosklepie i zobaczyłam na półce bardzo ładne opakowanie zawierające kawę z mniszka. Musiałam wypróbować, a teraz podzielę się z Wami wrażeniami 🙂

Mniszek – kiedy stosować, a kiedy nie

Mniszka jak dotąd kojarzyłam jako ziołowy składnik naparów, herbatek czy nalewek, a nawet sałatek. Ale kawa? Naprawdę ciekawa sprawa 😉 Postanowiłam kupić i wypróbować, chociaż cena była dość wysoka, bo wynosiła prawie 4 funty za 100g. Skusił mnie też sposób przyrządzania na opisany na opakowaniu. Z ciekawostek: mniszek zawiera m.in. kwas kawowy 😉 Substancja ta ma właściwości przeciwzapalne, żółciopędne, immunostymulacyjne, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne, fungistatyczne (hamujące wzrost grzybów) i bakteriostatyczne (źródło tutaj).

Mniszek często polecany jest na poprawę trawienia i pracy wątroby, często ogólnie na „detoks organizmu”. Jednak w przypadku infekcji wirusowych (w wątrobie, ale nie tylko) oraz chorób nowotworowych jest niewskazany, gdyż może negatywnie wpływać na funkcjonowanie układu odpornościowego (więcej informacji o wpływie mniszka na zdrowie tutaj).

Zamienniki kawy na protokole autoimmunologicznym

kawa z mniszka zmielona w młynku do kawyPrzez kilka miesięcy nie piłam kawy w ramach autoimmunologicznego paleo (ziarna są na tej diecie niedozwolone). Po dwóch miesiącach ścisłego AIP zaczęłam raz w tygodniu pić kawę bezkofeinową. W pozostałe dni zostają inne zamienniki, o których pisałam tutaj. Jak dotąd, moim ulubionym była cykoria. Najłatwiej też ją kupić, jest najsmaczniejsza i łatwo ją zaparzyć. Ostatnio widziałam nawet mieszankę kawy instant i cykorii. Kawa z topinamburu też jest pyszna, pachnąca przyprawami niczym świąteczny piernik, ale droższa, słabo znana, a więc mniej dostępna. No i najlepiej ją zagotować przed parzeniem, a zwłaszcza kiedy kawa zaczyna nam się już kończyć, w filiżance lądują nam kawałki topinamburu, chyba że je przecedzimy. Kawa żołędziowa mi najmniej smakuje. Pięknie pachnie dzięki przyprawom, ale przypomina czarną wodę i taki też osad zostawia na filiżance 🙁

Kawa z mniszka – sposób przygotowania

Dużym plusem jest to, że przygotowujemy ją tak samo jak prawdziwą kawę w ziarnach! Sypiemy do młynka, chwilę mielimy, możemy dodać ulubione przyprawy, a potem przesypujemy do kafetierki. Czyli odtwarzamy cały kawowy rytuał a to ważne i przyjemne, bo stanowi część magii prawdziwej kawy. Tego z innymi zamiennikami chyba nie da się zrobić. Są jednak drobne różnice. Korzeń mniszka jest oczywiście delikatniejszy niż ziarenka kawy i mieli się na bardzo drobny, jasnobrązowy kolor. Nie zapominajmy też o kafetierce na palniku, bo jak potrzymamy za długo, trochę drobinek wpadnie nam do filiżanki. Kawa po zaparzeniu ma bardzo mocny kolor. Kawa z mniszka prawie nie pachnie. I uwaga, jest naprawdę gorzka! Jak to mniszek.

Kawa z mniszka z dodatkami

kawa z mniszka i ciasto ze śmietanką kokosowąOd lat nie słodzę kawy czy herbaty, i generalnie nie unikam gorzkiego smaku, bo mamy go tak mało w codziennej diecie, potrafię napić się dość gorzkich ziół jak kocanka, ale… kawa ma być pyszna 😉 Z tą się poddałam i słodzę ją łyżeczką miodu albo cukru kokosowego. Ten ostatni pasuje zwłaszcza, gdy mamy ochotę na inne kokosowe dodatki: olej, mleko czy… pyszną śmietankę, na którą przepis macie tutaj. Bo kto powiedział, że nie spożywając mleka krowiego i jego przetworów, mamy nie korzystać z uroków kawy ze śmietanką? 😉 Tym bardziej na AIP 😛 Poniżej kawa z mniszka ze śmietanką z kokosa (nie dałam za dużo i już trochę zaczęła się topić), z minutowym ciastem czekoladowym (przepis macie tutaj) również ze śmietanką 🙂

Kawa z mniszka będzie mniej gorzka, jeśli zamiast w kafetierce (do mojej daję 3 łyżeczki), zrobimy ją w wersji instant, czyli zalejemy 1 łyżeczkę wrzątkiem. Wtedy jest smaczna i delikatna, i smakuje bez słodzenia lub z dodatkiem mleka czy śmietanki kokosowej. Uwaga, trzeba ją wtedy przecedzić. Być może warto zastosować papierowy filtr do tradycyjnej kawy. Kawę z mniszka można też zmieszać ze zwykłą kawą lub bezkofeinową, wtedy będzie mniej gorzka. Podsumowując, kawa z mniszka to fajny zamiennik, daje nam trochę rytualnej przyjemności z procesu parzenia i świetnie komponuje się z innymi dodatkami np. śmietanką kokosową i minutowym ciastem czekoladowym, bo sama w sobie może być trochę zbyt gorzka.

You may also like

Witaj, Strona internetowa, którą przeglądasz zapisuje na Twoim komputerze tzw. pliki cookie. Pliki te służą głównie do identyfikacji Ciebie na stronie. Przechowywany jest w nich identyfikator Twojej sesji, dzięki czemu strona wie jakie treści ma Ci wyświetlić więcej informacji

Z plików cookie korzystają też różne skrypty, które zbierają na tej stronie informacje statystyczne, dzięki czemu jej administratorzy wiedzą jakie treści najczęściej są oglądane, a tym samym mogą dopasować zawartość strony do oczekiwań użytkowników. Na podobnej zasadzie działają skrypty przedsiębiorstw handlowych, które wyświetlają na stronach reklamy. Dzięki plikom cookie mogą sprawdzić na jakie strony wchodziłeś i przez to wiedzą jakie reklamy ci wyświetlić (np. jeśli wchodziłeś na strony z książkami to w boxach reklamowych właśnie reklamy książek zostaną ci zaprezentowane). Jeśli nie chcesz aby ta strona zapisywała pliki cookies na Twoim komputerze możesz je wyłączyć (może się to jednak wiązać z niemożliwością korzystania ze strony). Mozilla Firefox: W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje" i w nich zakładkę "Prywatność" (przeglądarka daje Ci możliwość zaznaczenia, że nie chcesz być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych ciasteczek poszczególnych witryn). Microsoft Internet Explorer: W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje internetowe" i w nich zakładkę "Prywatność" (specjalnym suwakiem możesz regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem "Witryny" zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych). Google Chrome: W menu ukrytym pod trzema poziomymi kreseczkami w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz "Narzędzia" a potem "Wyczyść dane przeglądania...". Oprócz możliwości czyszczenia plików cookie, znajduje się tam link "Więcej informacji", który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki. Opera: Przyciskiem "Opera" w lewym górnym rogu otwórz menu i wybierz w nim "Ustawienia" i dalej "Wyczyść historię przeglądania..." (oprócz możliwości skasowania już ustawionych plików cookie, jest tam też przycisk "Zarządzaj ciasteczkami..." prowadzący do bardziej zaawansowanych opcji dla poszczególnych witryn). Apple Safari: W menu "Safari" wybierz "Preferencje" i w nich zakładkę "Prywatność" (znajdziesz w niej liczne opcje dotyczące plików cookie). W telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych Każdy model telefonu może tę funkcję obsługiwać w inny sposób. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności w dokumentacji na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego. Dziękujemy za uwagę!

Zamknij