Minutowe ciasto czekoladowe lub karobowe

autor dnia

Właśnie mieliśmy iść na zakupy, bo lodówka i półki świecą pustkami, a tu niespodziewanie pojawia się koleżanka na szybką kawę. Co robimy? Keep calm and bake a chocolate cake! 😉 To ciasto czekoladowe nazywa się minutowe, bo przygotowanie potrwa od kilku do kilkunastu minut w zależności od wybranej przez nas metody pieczenia.

Jesteśmy na paleo, więc przeważnie mamy w domu oprócz kawy mąkę, olej i ewentualnie cukier kokosowy, kakao oraz banana. Opcjonalnie możemy dodać cynamon, żeby nie skoczył nam za mocno cukier i przeciwzapalną kurkumę. Jeśli jesteśmy na autoimmunologicznym paleo (AIP), mamy kawę z cykorii / topinamburu / żołędziową lub mniszka  oraz karob (tradycyjny zamiennik kakao na AIP to strączek) lub kawę z cykorii. Potrzebować będziemy jeszcze 2 miseczki ceramiczne, mikser  / blender i mikrofalę / piekarnik.

ciasto czekoladowe w foremce i kawa z cykorii w szklanceSkładniki na porcję ciasta czekoladowego dla 2 osób:

  • 4 łyżki mąki kokosowej lub innej paleo / AIP, u mnie czubate
  • 4 łyżki kakao lub karobu (pewnie można mniej, jeśli nie chcemy nadużywać tych produktów)
  • 4 łyżki mleka kokosowego lub innego paleo
  • 1-2 łyżki płynnego oleju kokosowego
  • 1 duży banan lub plantan
  • 1 łyżka cukru kokosowego lub miodu (uwaga, wtedy ciasto nie będzie bardzo słodkie, ale do tego na AIP jesteśmy przyzwyczajeni)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

Opcjonalne składniki:

  • cynamon i kurkuma
  • wiórki kokosowe do dekoracji przed podaniem 🙂

Sposób przygotowania:

  • Mieszamy wszystkie suche składniki, np w słoiku, który zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy.
  • Następnie rozpuszczamy olej, dodajemy mleko oraz pokrojonego na plasterki banana i miksujemy wszystko z suchymi składnikami. Wszystkie składniki możemy też zblendować na gładką masę w blenderze.
  • Gęstą masę przekładamy do miseczek.
  • Mikrofala nie jest może super paleo, ale jeśli już ją mamy (ja wynajmuję mieszkanie i mam w wyposażeniu), to wstawiamy miseczki na 1 minutę, ewentualnie trochę dłużej, jeśli wolimy mniej wilgotną konsystencję. Można też piec je w piekarniku przez min 15 min na 150 stopni.

Ciasto jest przyjemnie sycące. Najlepiej jeść je wprost z miseczki. Wtedy nie będzie też za wiele do zmywania 😉 Ewentualnie można najpierw nasmarować miseczki  olejem kokosowym lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyjąć ciasto. Idealne do kawy i zamienników. Uwaga, ciasto zwiększa objętość o ok 1/4, dlatego w zależności od wielkości foremek można dodać większą ilość składników.

Zalety przepisów AIP

Jak widać powyżej, moje przepisy są modułowe. Nie masz jednego składnika, zastępujesz go innym i też jest dobrze! W ogóle to nie lubię przepisów… jestem krnąbrna także w kuchni i idę na improwizację, a nie trzymanie się kurczowo czyichś pomysłów. Bardziej niż na sztywnym zbiorze zasad zależy mi na inspiracji dla siebie i dla innych.

Zaletą ciast AIP jest przeważnie to, że można jeść je już na surowo 😀 A to ciasto nie może nam się nie udać 😉 Nawet nie mamy co liczyć na zakalca 😀 Możemy zatem w trakcie przygotowywania sprawdzić, czy nie potrzeba nam do smaku więcej słodyczy albo jakiejś przyprawy.

Ciasto jest naprawdę proste i niezawodne. Pamiętam, jak długo męczyłam się na AIP z pieczeniem bez jajek. Prawie nic nie rosło, zamienniki nie działały, a ciasto rozpadało się… Ten przepis to doskonałe rozwiązanie problemów z pieczeniem na AIP. Tylko uwaga, nie korzystajcie z niego codziennie 😉 Jeśli zrobicie większą porcję, na drugi dzień ciasto będzie równie pyszne po przechowaniu w lodówce.

Polecam 🙂

Aktualizacja 24.04.17

Ciasto można też zrobić jak wyżej z plantana, ale bez… mąki czy wiórek 🙂 W foremce w mikrofali wyjdzie może nawet lepsze 🙂

You may also like