Bułeczki paleo i AIP

autor dnia

Przepis na bułeczki AIP znalazłam na jednej z grup AIP. Przepis pochodzi z anglojęzycznego bloga Grain Free Living. Chociaż od przejścia na paleo jesienią 2014 r. i bycia przez pewien czas na diecie AIP nie jem pieczywa i mi go nie brakuje (co innego ciasta, te to jem!;-) ), to ten przepis od razu mnie skusił.

Składnikimaniok

Wręcz nie mogłam uwierzyć, że przepis na pieczywo może być tak prosty, zaledwie 3-składnikowy! Nie mogłam uwierzyć, że coś tak prostego się uda! Zwłaszcza  że amerykańskie przepisy AIP obfitują w liczne i egzotyczne składniki, których przeważnie nie mam. Nie lubię się też bawić w skomplikowane procedury. Lubię prosto i szybko. I zdrowo.

Maniok a tapioka

A teraz mała dygresja. Produkty z manioku nie są może jeszcze popularne w Polsce poza osobami stosującymi dietę paleo, a zwłaszcza AIP. Jak często w takim przypadku, nietrudno się pogubić w wielości nazw i różnorodności produktów, a i sama roślina jest bardzo różnie określana w różnych językach, a te określenia są zapożyczane przez kolejne języki… Dla uściślenia zainteresowanych odsyłam do wyjaśnienia tych zawiłości w Encyklopedii PWN, które znajdziecie tutaj.

Moje modyfikacje przepisu

Przepis odrobinę zmodyfikowałam. Po pierwsze, nie lubię odważać składników, więc tłumacząc z angielskiego na polski, przetłumaczyłam też wagę składników na ich objętość 😉 Zdecydowałam się też na wersję z olejem kokosowym, a nie z oliwą z oliwek, bo uważam olej kokosowy za bezpieczniejszy w trakcie obróbki termicznej. Ponadto bardziej pasował mi do słodkawych i pochodzących z ciepłych rejonów świata pozostałych składników czyli plantana oraz mąki z manioku. Nie mam też Thermomixa, ale najzwyklejszy blender wystarczy.

Sam układ przepisu też trochę zmodyfikowałam. Nie wiem jak Was, ale mnie często irytuje układ przepisów polegający najpierw na wyliczeniu kilku-kilkunastu składników, czasami jeszcze pogrupowanych w składniki np. na spód ciasta, nadzienie i polewę, w tym jeden składnik powtarza się parę razy. A jak już zeskrollujemy pół ekranu niżej zaczyna się esej o tym, jak je łączyć. I bieganie od laptopa do szafki ze składnikami i sprawdzanie, co, kiedy i ile razy jeszcze. Mój przepis ma inny układ. Składniki pojawiają się w nim dopiero wtedy, kiedy faktycznie są potrzebne do użycia, a graficzne wyróżnienie ułatwi szybkie przeskanowanie przepisu i sprawdzenie, czy wszystko mamy przed przystąpieniem do pieczenia. Jak Wam się taka forma podoba?

Składniki i sposób przygotowaniaupieczone mini bułeczki paleo

Włączyć piekarnik na 220 stopni. Składniki:

  • 1 obrany i pokrojony plantan
  • 2 łyżki oleju koko
  • 10 łyżek wody

zblendować razem i dodać (najlepiej najpierw pół i po wstępnym zblendowaniu resztę):

  • 1 szklankę mąki z manioku (ang. cassava flour)

Ponownie zblendować.

Opcjonalnie można podzielić masę na pół i do połowy dodać 1/3 łyżeczki soli, a do drugiej łyżkę miodu.

Następnie uformować dłońmi ok. 12 kulek, lekko spłaszczyć, naciąć nożem na krzyż, położyć na formę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika. Piec aż do zrumienienia się ok. 25 min.

I wiecie, co jest w tym wszystkim najlepsze? Że wyszło za pierwszym razem, pysznie i idealnie! Bałam się, że to będzie za piękne i proste, żeby było prawdziwe, ale niepotrzebnie 😉 Pieczywo jak tradycyjne: wygląd, chrupkość, smak. Nic dodać, nic ująć. Takie mini bułeczki (przypominają wielkością te, które niektóre restauracje lub pizzerie serwują jako przekąskę przed głównym posiłkiem, podając jakiś rodzaj pieczywa i dip) świetnie sprawdzą się jako przekąska np. ze słodkim smarowidłem albo guacamole albo dodatek do dania głównego czy sałatki. Polecam!

 

You may also like

Witaj, Strona internetowa, którą przeglądasz zapisuje na Twoim komputerze tzw. pliki cookie. Pliki te służą głównie do identyfikacji Ciebie na stronie. Przechowywany jest w nich identyfikator Twojej sesji, dzięki czemu strona wie jakie treści ma Ci wyświetlić więcej informacji

Z plików cookie korzystają też różne skrypty, które zbierają na tej stronie informacje statystyczne, dzięki czemu jej administratorzy wiedzą jakie treści najczęściej są oglądane, a tym samym mogą dopasować zawartość strony do oczekiwań użytkowników. Na podobnej zasadzie działają skrypty przedsiębiorstw handlowych, które wyświetlają na stronach reklamy. Dzięki plikom cookie mogą sprawdzić na jakie strony wchodziłeś i przez to wiedzą jakie reklamy ci wyświetlić (np. jeśli wchodziłeś na strony z książkami to w boxach reklamowych właśnie reklamy książek zostaną ci zaprezentowane). Jeśli nie chcesz aby ta strona zapisywała pliki cookies na Twoim komputerze możesz je wyłączyć (może się to jednak wiązać z niemożliwością korzystania ze strony). Mozilla Firefox: W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje" i w nich zakładkę "Prywatność" (przeglądarka daje Ci możliwość zaznaczenia, że nie chcesz być śledzony w ogóle albo usunięcia pojedynczych ciasteczek poszczególnych witryn). Microsoft Internet Explorer: W menu "Narzędzia" wybierz "Opcje internetowe" i w nich zakładkę "Prywatność" (specjalnym suwakiem możesz regulować ogólny poziom prywatności albo przyciskiem "Witryny" zarządzać ustawieniami poszczególnych serwisów internetowych). Google Chrome: W menu ukrytym pod trzema poziomymi kreseczkami w prawym górnym rogu przeglądarki wybierz "Narzędzia" a potem "Wyczyść dane przeglądania...". Oprócz możliwości czyszczenia plików cookie, znajduje się tam link "Więcej informacji", który prowadzi do szczegółowego opisu funkcji prywatności przeglądarki. Opera: Przyciskiem "Opera" w lewym górnym rogu otwórz menu i wybierz w nim "Ustawienia" i dalej "Wyczyść historię przeglądania..." (oprócz możliwości skasowania już ustawionych plików cookie, jest tam też przycisk "Zarządzaj ciasteczkami..." prowadzący do bardziej zaawansowanych opcji dla poszczególnych witryn). Apple Safari: W menu "Safari" wybierz "Preferencje" i w nich zakładkę "Prywatność" (znajdziesz w niej liczne opcje dotyczące plików cookie). W telefonach komórkowych, tabletach i innych urządzeniach mobilnych Każdy model telefonu może tę funkcję obsługiwać w inny sposób. Dlatego zachęcamy do zapoznania się z opcjami prywatności w dokumentacji na stronie internetowej producenta Twojego urządzenia mobilnego. Dziękujemy za uwagę!

Zamknij