Jesienna kawa dyniowo-kokosowa

autor dnia

Dziś zapraszam Was na pyszną kawę z mlekiem kokosowym, piure z dyni i rozgrzewającymi przyprawami. Jej słodki smak, przyjemnie gęsta konsystencja i piękne kolory z pewnością dodadzą uroku jesiennym dniom 🙂

Przepis na kawę z dynią i kokosem

kawa ze śmietanką i dynie w tle

Składniki na 1 porcję:

  • 1 filiżanka kawy
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
    lub
    mleko i gotowa śmietanka (potrzebne będzie: 1/2 szklanki mleka i ok. 3 łyżki śmietanki)
  • 2 łyżki piure z dyni (ja robiłam z dyni hokkaido)
  • 1 łyżeczka miodu
  • ulubione jesienne przyprawy do smaku np.: ekstrakt z wanilii, ziele angielskie, kurkuma
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • z wcześniej schłodzonej puszki mleka kokosowego (najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin w lodówce) należy zdjąć górną warstwę w stanie stałym, dodać 1 łyżeczkę miodu i ubić na śmietankę (dokładny przepis znajdziecie tutaj).
  • zaparzyć kawę (część przypraw można też dodać do kawy, jeśli parzymy ją w kafetierce)
  • odlać pół szklanki mleka, dodać piure, miód i przyprawy, wymieszać, zagotować i przelać do szklanki
  • do szklanki wlać kawę
  • położyć na górę śmietankę i posypać cynamonem

I już. Gotowe. Można się delektować 🙂

You may also like