Dziś zapraszam Was na pyszną kawę z mlekiem kokosowym, piure z dyni i rozgrzewającymi przyprawami. Jej słodki smak, przyjemnie gęsta konsystencja i piękne kolory z pewnością dodadzą uroku jesiennym dniom 🙂
Przepis na kawę z dynią i kokosem
Składniki na 1 porcję:
- 1 filiżanka kawy
- 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego
lub
mleko i gotowa śmietanka (potrzebne będzie: 1/2 szklanki mleka i ok. 3 łyżki śmietanki) - 2 łyżki piure z dyni (ja robiłam z dyni hokkaido)
- 1 łyżeczka miodu
- ulubione jesienne przyprawy do smaku np.: ekstrakt z wanilii, ziele angielskie, kurkuma
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- z wcześniej schłodzonej puszki mleka kokosowego (najlepiej przez noc lub co najmniej kilka godzin w lodówce) należy zdjąć górną warstwę w stanie stałym, dodać 1 łyżeczkę miodu i ubić na śmietankę (dokładny przepis znajdziecie tutaj).
- zaparzyć kawę (część przypraw można też dodać do kawy, jeśli parzymy ją w kafetierce)
- odlać pół szklanki mleka, dodać piure, miód i przyprawy, wymieszać, zagotować i przelać do szklanki
- do szklanki wlać kawę
- położyć na górę śmietankę i posypać cynamonem
I już. Gotowe. Można się delektować 🙂