Zapraszam na mój pierwszy przepis z wykorzystaniem kolagenu. Prosty i pyszny, jak wszystkie moje praktyczne przepisy 😉 Można powiedzieć, że to takie super kakao: gęste, odżywcze, rozgrzewające i działające przeciwzapalne, dzięki dodatkowi moich ulubionych przypraw. Idealne na jesień 🙂 A tutaj możecie przypomnieć sobie mój pierwszy przepis na paleo kakao.
Przepis na kolagenowy napój kakaowy
Składniki na 2 porcje:
- 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
- 200 ml wody
- sok z 1 pomarańczy (jeśli jest duża i soczysta, wystarczy sok z 1/2 pomarańczy)
- 6 małych, suszonych daktyli (wyjąć pestki i pokroić)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kolagenu (ja lubię ten)
- 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
- 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
- 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- wycisnąć sok z pomarańczy
- sok, mleko i wodę przelać do garnka
- dodać daktyle, kakao, przyprawy i zagotować
- do gotującego się napoju dodać kolagen
- przelać do blendera i krótko zblendować do uzyskania delikatnej pianki na powierzchni
Gotowe 🙂 Prawda, że proste i idealne na jesienne poranki i wieczory? Polecam też wszystkim sportowcom!