Kakao z kolagenem i pomarańczą

autor dnia

Zapraszam na mój pierwszy przepis z wykorzystaniem kolagenu. Prosty i pyszny, jak wszystkie moje praktyczne przepisy 😉 Można powiedzieć, że to takie super kakao: gęste, odżywcze, rozgrzewające i działające przeciwzapalne, dzięki dodatkowi moich ulubionych przypraw. Idealne na jesień 🙂 A tutaj możecie przypomnieć sobie mój pierwszy przepis na paleo kakao.

Przepis na kolagenowy napój kakaowy

kakaowy napoj kolagenowy z pomarańcząSkładniki na 2 porcje:

  • 1/2 puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • 200 ml wody
  • sok z 1 pomarańczy (jeśli jest duża i soczysta, wystarczy sok z 1/2 pomarańczy)
  • 6 małych, suszonych daktyli (wyjąć pestki i pokroić)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kolagenu (ja lubię ten)
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  • wycisnąć sok z pomarańczy
  • sok, mleko i wodę przelać do garnka
  • dodać daktyle, kakao, przyprawy i zagotować
  • do gotującego się napoju dodać kolagen
  • przelać do blendera i krótko zblendować do uzyskania delikatnej pianki na powierzchni

Gotowe 🙂 Prawda, że proste i idealne na jesienne poranki i wieczory? Polecam też wszystkim sportowcom!

You may also like