Paleo chipsy

autor dnia

Kiedy nie jemy paleo, przeważnie znamy chipsy z ziemniaka lub flipsy z / o smaku orzechów ziemnych (?), ewentualnie jabłkowe i bananowe. Od kiedy odkrywam paleo, zwłaszcza w wersji AIP poznałam, kupiłam lub zrobiłam mnóstwo innych rodzajów chipsów, owocowych i warzywnych. Spotkałam też chipsy nie paleo z quinoa i różnych roślin strączkowych. A żeby nie było tylko pegańsko, będzie przepis na chipsy z bekonu! Prawdziwy plaster bekonu zamiast jakiegoś dmuchanego okruchu zbożowego o sztucznym smaku bekonu! Nie do porównania pod względem odżywczości i przyjemności płynącej z konsumpcji chrupiącego bekonu. Zapraszam zatem na przegląd paleo chipsów, czyli pysznych i zdrowszych alternatyw dla sklepowego fast foodu.

Chipsy owocowe

Chipsy kokosowe (tak, kokos potocznie nazywany orzechem, botanicznie jest klasyfikowany jako owoc) kupuję gotowe, obecnie przez internet w 1-kilogramowych opakowaniach. Pyszne są również podsmażone na złoto na patelni. Zwłaszcza zimą i z dodatkiem bakalii. Rozgrzewają i pięknie pachną.

Jedne z najpyszniejszych chipsów, jakie kiedykolwiek jadłam to chipsy z egzotycznego owocu durian, o których pisałam tutaj.

chipsy z duriana wyjmowane z opakowania

O chipsach z zielonych bananów i plantanów (czasami zresztą traktowanych jak warzywa) pisałam tutaj. Można zrobić z nich też smaczne przekąski zwane tostones albo frytki (pieczone lub smażone).

opakowanie chipsów z plantana w sklepie

O chipsach jabłkowych i bananowych chyba nie muszę pisać, bo są ogólnodostępne i dość popularne. Przy bananowych uwaga na cukier i inne dodatki. Podobnie można chyba potraktować inne owoce suszone w plastrach. Chipsy z banana można w prosty sposób zrobić w domu: wystarczy pokroić go na cieniutkie plasterki, nadziać na drewniany patyczek do szaszłyków i upiec na kratce w piekarniku do chrupkości.

Chipsy warzywne

Chipsy z jarmużu robimy z umytych, osuszonych liści jarmużu, które kroimy lub rwiemy ma mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki, posypujemy solą / pieprzem / kurkumą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i polewamy oliwą, mieszamy i odstawiamy na trochę, żeby liście przeszły smakiem i zapachem przypraw, potem wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Powinny być gotowe w ok. 20 min. Pod koniec pieczenia trzeba ich dobrze pilnować i mieszać, bo łatwo przypalić. W towarzystwie chipsów z plantana prezentują się tak:

Można zrobić też chipsy z warzyw korzeniowych (marchewka, pasternak, burak). Z marchewki i pasternaku robimy wstążki obieraczką do warzyw i pieczemy w piekarniku aż wyschną (można też pobawić się w robienie talarków, zwłaszcza z buraków). Widziałam tego typu chipsy np. w Lidlu w UK. Dobrze, że widać jakieś zmiany na sklepowych półkach, ale… Nafaszerowane były mnóstwem dodatków, więc nie kupiłam. Wolę robić swoje.

domowe chipsy warzywne na talerzu

Są też chipsy z manioku. Sama nie robiłam, ale kupowałam w azjatyckim supermarkecie. Z wyglądu przypominają bardzo ziemniaczane, ale w smaku są bardzo neutralne. Zdecydowanie lepiej smakują polane obficie sokiem z cytryny lub limonki i posolone. Oczywiście kupując gotowce, trzeba być przygotowanym, że nie były robione na właściwym tłuszczu… Jeśli chcemy zdrowszych chipsów, lepiej jednak upiec je w domu w piekarniku.

paczki z chipsami z manioku

Chipsy z bekonu

W bardzo prosty sposób można zrobić w piekarniku chipsy bekonowe używając patyczków do szaszłyków. Do ich zrobienia używam kratki z piekarnika, na której w poprzek rozwieszone są 3 drewniane patyczki. Plastry bekonu wieszam na osobnych patyczkach, w ok. 1cm odstępach (4-5 plastrów bekonu mieści się na jednym patyczku), dzięki czemu tłuszcz równo wytopi się  z mięsa. Patyczki z bekonem należy rozwiesić pomiędzy przęsłami kraty z piekarnika na tych 3 patyczkach tak, by środkowy patyczek krzyżował się z środkiem patyczka na którym jest bekon. Dodaje to równowagi i zapobiega złamaniu się patyczka pod ciężarem mięsa, a pozostałe dwa krzyżują się z końcem i początkiem patyczka z mięsem. Piekarnik ustawiam na dolne grzanie na ok. 130°-150°. Pod mięsem umieszczam brytfankę wyłożoną papierem, na którą kapie tłuszcz. Po ok. 30-40minutach z bekonu wytopi się tłuszcz, a mięso będzie przyjemnie chrupiące 🙂

pieczone chipsy z bekonu

To chyba wszystkie chipsy z paleo składników, które udało mi się zrobić albo kupić. Znacie i lubicie inne? Jeśli tak, to pochwalcie się w komentarzach 🙂

You may also like