Przepisy na domową chałwę

autor dnia

Kilkanaście lat temu baton chałwy był moją szybką przekąską przed treningową. Chałwa, muszynianka i gotowe, można było intensywnie ćwiczyć parę godzin, a po treningu przeważnie nie miałam już siły jeść. Było, minęło. Jednak smak chałwy lubię nadal i nie obrzydza mi go nawet demonizowanie połączenia cukru i tłuszczu, które ponoć jest nienaturalne i niebezpieczne. Zupełnie jak mleko matki 😀 Bardziej chałwę, tę sklepową, obrzydza mi dodatek cukru lub nawet cukrów w nieokreślonej ilości i czasem innych składników, co do których jakości też nie mam pewności. Czasem i tak kupię, bo lubię…

kawałek chałwy z kakao trzymany w palcach

Jeśli mam taką możliwość, to staram się kupić chałwę np. na różnych targach z orientalnymi produktami. O jednym z nich, największym w Berlinie, napiszę kiedyś więcej. Zimą kupiłam też smaczną chałwę z chili na targu świątecznym w Krakowie. Podobno najlepsza jest jeszcze ciepła… Takiej jeszcze nie udało mi się kupić, ale zawsze można spróbować zrobić i zjeść, zanim wystygnie 🙂

Domowa chałwa

Składniki

  • 300 g sezamu
  • 3,5 łyżki miodu

Sposób przygotowania

Sezam prażymy na suchej patelni, aż część nasion zrobi się złota. Następnie mielimy sezam w młynku do kawy. Dodajemy miód, wyrabiamy na gładką masę, formujemy i wkładamy na kilka godzin do lodówki, jeśli chcemy, żeby bardziej stwardniała.

kawałek chałwy trzymany w palcach

Chałwa z tahini

Czasem jesteśmy zabiegani albo chcemy coś zjeść na szybko. Jeśli nie chcemy sięgać po sklepowego gotowca ani czekać kilka godzin na chałwę idealną, możemy trochę wypośrodkować 😉

Składniki

  • tahini
  • miód
  • dodatki smakowe np. kakao, ekstrakt z wanilii

Sposób przygotowania

Dowolną ilość tahini przekładamy do słoiczka, dodajemy miód do smaku (na mały słoiczek mnie wystarczają 2 łyżeczki) i dodatki według uznania: łyżeczkę kakao, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii. Mieszamy. Pałaszujemy 🙂

chalwa z tahini i kakao w słoiczku

Jeśli nie dacie rady zjeść od razu, nie ma problemu. Można przechowywać w lodówce jak tahini. Konsystencji tradycyjnej chałwy nie będzie, ale za to prosto, szybko, bez zbędnych dodatków i oczywiście pysznie 🙂

You may also like