Cytrusowa płukanka do włosów i prosty przepis na macerat

autor dnia

Jednym z kosmetyków do włosów, który warto zastosować jest płukanka. Chyba najpopularniejsza jest octowa i sama jej używam. Była ona powszechnie stosowana jeszcze w czasach komunistycznych w Polsce i zanim popularne stały się szampony i inne gotowe produkty do pielęgnacji włosów. Było tak dlatego, że włosy myte zasadowymi mydłami nie wyglądały najlepiej i zastosowanie płukanki o kwaśnym pH poprawiało ich kondycję. Więcej informacji o historii kosmetyków do włosów znajdziecie tutaj. Czy płukankę octową warto nadal stosować? Myślę, że tak, ponieważ przeważnie nie znamy pH szamponu (można sprawdzić w przybliżeniu, stosując choćby papierki lakmusowe) i nie zawsze będzie ono odpowiednio niskie, co może mieć wpływ na skórę naszej głowy, zwłaszcza jeśli mamy skórę suchą lub skłonną do atopii.

Najprostsza płukanka do włosów

To oczywiście ocet z wodą. Na pół długie włosy używam kilka łyżek octu (tak na oko 😉 ), na dno dużej szklanki, którą dopełniam wodą i spłukuję umyte włosy. Płukanki octowej już nie zmywam wodą. Używam ekologicznego octu jabłkowego, ale nie każdy musi tak robić. W końcu to niewielka ilość od czasu do czasu i ma krótki kontakt ze skórą i włosami. Ocet ma tylko ten minus, że nie pachnie za dobrze. Zapach co prawda bardzo szybko wietrzeje, ale po prostu nie daje jakiejś wielkiej przyjemności podczas użytkowania. Można go jednak poprawić 😉

szklanka octu, cytryna, mandarynka i limonkaCytrusowa płukanka do włosów

Moje pierwsze eksperymenty polegały na dodaniu do octu kilku kropli lawendowego olejku eterycznego, ale różnica nie była duża. Dopiero zrobienie cytrusowego maceratu sprawiło, że ocet nabrał intensywnego, pomarańczowego zapachu. Macerat taki jest idealny nie tylko do włosów, ale można też dodawać go do kąpieli (ja daję pół szklanki na pół wanny wody) czy jako bazę toniku (najprościej pół na pół z wodą) do skóry. Zapach cytrusów poprawia nastrój i idealnie sprawdzi się nie tylko w okresie świątecznym, z którym na pewno większości z nas się kojarzy, ale przez cały sezon jesienno-zimowy, kiedy cytrusy nie tylko poprawią nam nastrój, ale będą też bezpieczniejsze, ponieważ stosowanie cytrusowych olejków eterycznych czy ich soku na skórę przed ekspozycją na słońce może prowadzić do reakcji uczuleniowych, o których pisałam tutaj.

Jak zrobić macerat octowy

Należy przygotować czysty, wyparzony wcześniej wrzątkiem i wysuszony słoiczek z wieczkiem. Słoiczek do połowy wypełniamy skórkami cytrusów. Moim zdaniem najfajniejsze są skórki pomarańczy i mandarynek, bo najintensywniej i najsłodziej pachną 🙂 Najlepiej oczywiście używać ekologicznych, dobrze umytych cytrusów, żeby w maceracie nie znalazły się jakieś niepożądane czy szkodliwe substancje. Następnie zalewamy je octem, wypełniając cały słoiczek i odstawiamy np. na parapet na 2-3 tygodnie. Pamiętajmy o codziennym wstrząsaniu jego zawartością, żeby skórki były dobrze przykryte octem. Następnie przecedzamy macerat przez gazę, przelewając do wysterylizowanego słoiczka. Ja takie maceraty przechowuję przeważnie w lodówce i bez problemu używałam ich nawet przez kilka tygodni.

Cytrusowa płukanka do włosów na skróty

Co zrobić, kiedy nie mamy 2 tygodni czasu albo eko cytrusów? Polecam wtedy dodać kilka kropli ulubionego olejku cytrusowego do octu (wg mnie zapach cytrusów lepiej się komponuje z octem niż innych olejków). Na przykład na 5 łyżek octu można dodać do 5 kropli olejku, żeby uzyskać podobny efekt zapachowy. Uwaga, olejki to olejki, więc jeśli mamy przetłuszczające się lub krótkie włosy należy dodać ich odpowiednio mniej.

You may also like