Krem gruszkowo-orzechowy

autor dnia

Przepisy nie pojawiają się za często na blogu, bo po fazie eksperymentów kulinarnych przeszłam na prosty system gotowania (na każdy dzień tygodnia mam określone menu). Poza tym trochę owoców, dużo gorzkiej czekolady i generalnie nie ciągnie mnie do słodyczy ani deserów. Mam jednak kilka sprawdzonych, prostych przepisów, do których regularnie wracam. Ten pyszny deser lubię robić, kiedy np. później jem kolację i potrzebuję więcej energii po południu/wczesnym wieczorem.

pomarańcza, gruszki i orzechy włoskie w słoikuNigdy nie liczyłam kalorii, bo akurat dużo bardziej interesują mnie inne aspekty jedzenia, jak choćby prozdrowotność, walory smakowe czy właśnie prostota posiłku, ale domyślam się, że trochę ich tu będzie 😉 Będzie to więc przepis dla nieliczących kalorii lub potrzebujących ich dużo 🙂

Przepis na 2 niewielkie, ale sycące porcje.

Składniki

  • orzechy włoskie (ok. 75 g)
  • 2 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka oleju kokosowego (lub masła/ghee)

Sposób przygotowania

  • orzechy najlepiej wcześniej namoczyć przez minimum godzinę, żeby ułatwić sobie blendowanie
  • gruszki obrać i pokroić
  • na patelni rozgrzać wybrany tłuszcz, podsmażyć gruszki do miękkości i odstawić do wystygnięcia
  • wycisnąć sok z pomarańczy – jeśli jest bardzo soczysta, wystarczy sok z połowy albo wg preferencji
  • orzechy odsączyć z wody i z resztą składników przełożyć do blendera
  • zblendować na gładko i przełożyć do miseczek

I to cała filozofia 😉 Jeśli deser będzie za słodki, możecie zamienić pomarańczę na cytrynę, ewentualnie zrezygnować z podsmażania gruszek.

 

 

You may also like